De komende tijd plaatsen we hier een aantal korte interviews om een beeld te geven van ons werk. De interviews zijn anoniem en de geïnterviewden hebben toestemming gegeven om hun verhaal te laten horen.

--------------------------------------------------------------------------

Kun je iets over jezelf vertellen?

“Ik ben M., 47 jaar nu en ik woon ongeveer tien jaar in De Hoogte. Eerst woonde ik in het deel met veel “autochtone” bewoners, maar daar kreeg ik weinig aansluiting. Door woningruil kon ik naar een ander deel van De Hoogte. Daar heb ik meer contact. Ook door het lopen met de hond maak je regelmatig een praatje met buurtbewoners natuurlijk. Ik heb allerlei banen gehad, o.a. in de horeca en callcenters. Maar ik ben afgekeurd en heb een uitkering van het UWV.”

 Hoe ben je in contact gekomen met Samen Schuldenvrij?

 “Ik kwam Martin (Rezelman), één van de initiatiefnemers van Samen Schuldenvrij een keer tegen en had een gesprekje met hem. Hij vertelde over Samen Schuldenvrij. Het ging mij in het begin vooral om het contact. Ik heb veel contact met instanties en professionals, maar ik wilde ook wel eens een gewoon gesprek. Ik kreeg R. als buddy en hij regelde een vuilnispasje voor me. Daar was van alles mee misgegaan. Toen ik een kapotte bril had zei hij dat Samen Schuldenvrij dat kon vergoeden. Eerst wilde ik dat niet. Ik wilde het zelf regelen en ik wilde geen schuld, maar ook met die bril ging van alles mis met de aanvraag van de bijzondere bijstand. Uiteindelijk heb ik de helft zelf betaald en jullie de andere helft. Dat voelde als gelijkwaardig.” 

Heb je je financiën nu op orde?

“Ja, op zich heb ik alles in beeld en onder controle. Dat was eerder ook wel zo, maar soms heb je net even een steuntje in de rug nodig. Ik doe ook veel om mijn uitgaven in de hand te houden. Ik ben klant van de Voedselbank, ik koop meestal tweedehands kleding en ik heb veel gedaan aan energiebesparing met de bonnen van de gemeente: aluminiumfolie achter de radiatoren, dat scheelde zo één tot anderhalve graad, en LED-lampen.” 

Wat vind je goed aan Samen Schuldenvrij en wat kan beter? 

“Het was heel laagdrempelig en R. kwam ook gewoon bij mij thuis. Jullie hadden ook geen oordeel over mijn verslaving. Dat merk je bij andere instanties vaak wel. Ik heb nu ook nog wel contact met R. Ik breng ook flyers voor jullie rond, ik ga toch met de hond lopen. En weet je wat ik nog het fijnste vind? Ik heb nu het gevoel dat als er iets mis gaat, als ik hulp nodig heb, dan weet ik zeker dat er mensen zijn waar ik naartoe kan. Een soort back-up. En wat beter kan? Ik merk dat het voor jullie moeilijk is om mensen te bereiken. Er zijn dus mensen die nooit van jullie gehoord hebben en jullie misschien wel nodig hebben. Ik denk dat huis aan huis aanbellen en met mensen praten zou kunnen werken.”