Interview dhr. B. 

Kunt u vertellen hoe u in contact gekomen bent met Samen Schuldenvrij? 

“Ik deed een aanvraag bij Stichting Leergeld voor mijn dochter, voor paardrijden en voor een fiets. Daar was een vrijwilliger die ook buddy was bij Samen Schuldenvrij. Toen ik hoorde dat ze mij konden helpen bij mijn schulden heb ik me aangemeld als deelnemer. De vrijwilliger van Leergeld is ook mijn buddy bij Samen Schuldenvrij.” 

Kunt u iets vertellen over uw achtergrond? 

“Ja, ik heb een UWV-uitkering en ik heb verslavingsproblemen. Nu ben ik bij de GBK en heb budgetbeheer. Dankzij Samen Schuldenvrij is er weer rust in huis, want ik heb een dochter van tien en dan kun je niet zulke problemen hebben, met schulden en verslaving. Op een gegeven moment zou mijn energie worden afgesloten en dat heeft de buddy van Samen Schuldenvrij heel snel opgelost. Jeugdzorg was toen ook in beeld, dus dat ging niet goed.”  

Hoe is dat toen opgelost? 

“Samen Schuldenvrij heeft mijn schulden overgenomen en ik heb nu een afbetalingsregeling met Samen Schuldenvrij. Bij de GKB is een wachtlijst, dat duurde veel te lang. Nu heb ik budgetbeheer en straks krijg ik beschermingsbewind. Ik kon bij Samen Schuldenvrij meteen terecht, er was geen wachtlijst en ik hoefde geen formulieren in te vullen. Gewone instanties hebben geen tijd om zoveel aandacht aan mensen te besteden. En dat was bij mij wel nodig om de boel weer wat op de rails te krijgen.”  

Zijn er dingen die beter hadden gekund? 

“Nou, niet veel. Ik ben echt heel goed geholpen. Eén ding misschien: het was mij niet meteen helemaal duidelijk hoe het allemaal in elkaar zit bij Samen Schuldenvrij. Ik hoorde pas later dat er ook mensen een gift krijgen. Bij mij was er alleen sprake van een betalingsregeling. Misschien had ik ook wel een gift voor iets kunnen krijgen. Dat moet wel duidelijk zijn.” 

Ziet u uw toekomst een beetje positief tegemoet? 

“Nou, nee, niet echt. Dat ligt niet eens alleen aan mijn eigen situatie, maar het is meer het algemene beeld. De energiekosten gaan omhoog, de inflatie stijgt, de verschillen tussen rijk en arm worden alleen maar groter. Het kapitalisme, de aandeelhouders, het is allemaal denken op de korte termijn. De graaiers winnen altijd. Ook deurwaarders en incassobureaus worden steeds strenger en harder. Ik heb in het verleden ook schulden gehad. Toen kon ik zelf nog regelingen treffen met schuldeisers en deurwaarders. Dat lukt je nu niet meer. Ik zie dat als een voorbeeld van hoe het steeds slechter is geworden...”